Consolidatie in de verzekeringsmarkt tot 2030: Trends en toekomstverwachtingen

Leestijd: 4 minuten

Op 5 juni vond de Schademiddag van het Verbond van Verzekeraars plaats, een inspirerende en informatieve bijeenkomst die waardevolle inzichten bood over de schadeverzekeringsmarkt. De trend die tijdens deze bijeenkomst weer naar voren kwam, is de aanhoudende consolidatie binnen de verzekeringsmarkt. Deze beweging, die al enkele jaren aan de gang is, wordt gedreven door diverse maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen.

Markttrends en Cijfers

BHB Dullemond presenteerde tijdens de bijeenkomst de nieuwste marktcijfers en voorspellingen. Een opvallend gegeven is dat de consolidatie van de markt naar verwachting zal voortduren tot minstens 2030. De dealwaarde in 2023 is gestegen tot 1,5 miljard euro, en de buy-and-build activiteiten nemen toe. Verwacht wordt dat er tot 2023 ongeveer 250 overnames per jaar zullen plaatsvinden, met uiteindelijk ongeveer 4000 overgebleven onafhankelijke adviseurs. Ook onder verzekeraars zelf zal de consolidatie doorzetten, zij het in een lager tempo.

Dynamiek en Complexiteit

De transactiemarkt binnen de verzekeringssector is de afgelopen jaren volop in beweging. Maatschappelijke, economische en technologische trends maken de markt complexer en dynamischer. Ondernemers van assurantiekantoren en volmachtbedrijven worden geconfronteerd met de noodzaak om strategische keuzes te maken om te kunnen overleven en groeien in deze veranderende omgeving.

Een cruciale factor in deze consolidatiegolf is de drang naar schaalgrootte en efficiencyvoordelen. Ondernemers in de verzekeringsmarkt realiseren zich dat schaalgrootte noodzakelijk is om te kunnen blijven groeien en innoveren. Bedrijven die succesvol zijn, investeren in digitalisering, opleidingen, online zichtbaarheid en persoonlijke klantbediening. Ze weten daarnaast prijsbewuste klanten aan zich te binden. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een daling van het aantal bedrijven in de markt door fusies, allianties en overnames. Bovendien hebben private equity-partijen hun intrede in de markt gedaan, wat de consolidatiedynamiek verder aanjaagt.

Mensen in tech

Technologische Uitdagingen en Oplossingen

De toenemende consolidatie leidt tot complexere IT-landschappen. Dat zien we bij CCS ook en daarom benadrukken wij dat overnemende partijen goed moeten nadenken over hun toekomstige IT-landschap. Een overname is meer dan een schriftelijke transactie; het is cruciaal om na te denken over de systemen die je gebruikt, waar je data opslaat en hoe je uiteindelijk IT-complexiteit kunt verminderen in plaats van vergroten.

In gesprek met Management Scope stelt Jos Baeten, CEO van ASR, het volgende over consolidatie: ‘Het is onbegonnen werk om twee IT-landschappen in elkaar te schuiven. We kiezen dus altijd voor één systeemomgeving waarin we vervolgens portefeuilles integreren. Op dit moment pakken we bijvoorbeeld de schadepolissen in het Aegon-systeem op en die brengen we over naar het IT-systeem van a.s.r.”

Werken met meerdere systemen of proberen meerdere IT-landschappen in elkaar te schuiven is dus geen optie. Het is essentieel om na te denken over hoe data uit verschillende systemen in het voorkeursysteem kan worden geïntegreerd. CCS helpt de verzekeringsbranche door flexibiliteit en robuustheid in hun IT-oplossingen te integreren, wat bijdraagt aan de doelarchitectuur. Bij het overzetten van data is het bovendien van belang dat deze door een zogenaamde "wasstraat" wordt gehaald. Ons zusterbedrijf Paston biedt bijvoorbeeld een uitstekende rationalisatieoplossing. Polissen uit het ene systeem worden volgens het eigen polisbeleid of voor VPI gerationaliseerd en kunnen daardoor schoon in het nieuwe systeem worden geïmporteerd. Dit is essentieel, vooral als bedrijven van plan zijn om verdere overnames te realiseren. Een geïntegreerde verzekeringsindustrie kan aanzienlijke voordelen bieden, maar vereist ook doordachte strategische en technologische beslissingen om succesvol te kunnen zijn. Het belang van een goed doordacht IT-landschap wordt steeds crucialer naarmate bedrijven groeien en complexer worden.

Toekomstverwachtingen

Kijkend naar de toekomst, zal de trend van consolidatie naar verwachting blijven doorgaan. De markt zal zich blijven aanpassen aan de veranderende omstandigheden en bedrijven zullen blijven zoeken naar manieren om schaalvoordelen te behalen en hun positie te versterken. Het aantal overnames zal hoog blijven, en de integratie van technologie en digitalisering zal een steeds grotere rol spelen in het succes van deze fusies en overnames.

De Schademiddag van het Verbond van Verzekeraars heeft duidelijk gemaakt dat de verzekeringsmarkt in een fase van transformatie zit. Voor bedrijven in de sector is het van cruciaal belang om flexibel te blijven, te investeren in technologie en opleidingen, en strategische allianties aan te gaan om succesvol te zijn in deze dynamische omgeving. De consolidatietrend biedt zowel uitdagingen als kansen, en degenen die zich het beste weten aan te passen, zullen de vruchten plukken van deze evoluerende markt.

De komende jaren beloven spannend te worden voor de verzekeringsindustrie. Met de juiste strategieën en een focus op innovatie en klantgerichtheid, kunnen bedrijven niet alleen overleven, maar ook floreren in deze tijd van consolidatie en verandering. Door samenwerking en strategische planning kunnen bedrijven profiteren van de schaalvoordelen en efficiency die de consolidatie met zich meebrengt, terwijl ze tegelijkertijd inspelen op de behoeften en verwachtingen van hun klanten.