ESG-Leiderschap: Verzekeren voor een Duurzame Toekomst

Leestijd: 4 minuten

De laatste jaren zijn thema's zoals milieu, mensenrechten en ethiek steeds belangrijker geworden, waardoor de financiële wereld wordt uitgedaagd om standpunten in te nemen. Wat betekent dit voor de verzekeringssector en waarom is ESG - Milieu, Sociaal en Governance - zo belangrijk?

Investeerders en klanten veranderen van perspectief. Investeerders zijn niet langer alleen op zoek naar winst; ze streven naar impact op het milieu en sociale rechtvaardigheid. Klanten geven de voorkeur aan bedrijven die een positieve maatschappelijke impact hebben. Daarom neemt de rol van ESG in de verzekeringswereld steeds meer toe. Deze verschuiving wordt niet alleen gedreven door de groeiende vraag van investeerders en klanten naar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook door de tastbare voordelen die ESG-initiatieven met zich meebrengen voor verzekeringsmaatschappijen zelf.

Positieve bedrijfsresultaten met ESG-beleid

Vooruitstrevende verzekeraars omarmen ESG als een middel om ambitieuze doelen te stellen, innovatie te stimuleren en nieuwe producten te lanceren. Door te investeren in ESG-initiatieven kunnen verzekeringsmaatschappijen niet alleen voldoen aan de veranderende verwachtingen van investeerders en klanten, maar ook hun eigen financiële prestaties verbeteren. Het recente onderzoek van KPMG, waaruit blijkt dat 44% van de verzekeraars aangeeft dat ESG-programma's hun financiële prestaties verbeteren, onderstreept dit punt.

Ethiek en techniek

ESG bij CCS

Bij CCS hebben we al geruime tijd aandacht voor ESG. We hebben verschillende initiatieven ontplooid om meer inzicht en structuur te krijgen in ons ESG-programma. Ook zijn we uitgedaagd door vooraanstaande verzekeraars en distributiepartijen in de markt om ons op ESG te laten toetsen, geleid door EcoVadis. Dit gerenommeerde bureau heeft ons inzicht gegeven in waar we staan en wat we nog meer kunnen doen om ons programma te verbeteren.

Xeno Edes, Manager Office Automation, Security & Compliance, zegt: "Ik geloof in het krachtige samenspel tussen technologie en ethiek. Ons doel is niet alleen om efficiënte en veilige producten en diensten te leveren, maar ook om een positieve impact te hebben op het milieu en de maatschappij als geheel. Bij elke stap die we zetten, streven we ernaar duurzaamheid en ethiek te integreren, zowel in ons beleid als in de dagelijkse praktijk, omdat we geloven dat dit de ware betekenis van vooruitgang is."

Bij CCS stimuleren we actief verandering. Zo hebben we ons autobeleid geüpdatet om elektrische voertuigen te promoten en onze parkeerplaatsen gereed te maken voor deze milieuvriendelijke wagens. Daarnaast investeren we in opleidingen over energiebesparing en klimaatacties. Een recente hercertificering van ISO 270001 bevestigt onze succesvolle implementatie van informatiebeveiligingsincidentrapportages. Ook monitoren we nauwlettend onze niet-Nederlandse leveranciers door regelmatige bezoeken af te leggen, om te waarborgen dat zij voldoen aan hoge standaarden voor arbeidsomstandigheden en mensenrechten. Deze inspanningen vormen een integraal onderdeel van ons ESG-programma. Dit jaar laten we ons opnieuw toetsen door EcoVadis, omdat wij geloven dat duurzaamheid niet alleen een streven is, maar een meetbare realiteit.

In een wereld waar milieu, mensenrechten en ethiek steeds prominenter worden, probeert CCS een positieve bijdrage te leveren. We zijn erkend door EcoVadis en laten dit zien door beleid en medewerkers te ondersteunen in duurzaam handelen.